شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴

آداب عروسی




آداب و رسوم ازدواج در روستا :

تا چند سال پیش در روستاها آداب و رسوم خاصی برای مراسم عروسی ، عزا ، ختنه سوری ، سفر حج و عتبات و مراسم مختلف دیگر وجود داشت . آداب و رسومی که ریشه هزاران ساله داشتند ولی به تدریج و با ورود سبک جدید زندگی در دهه های اخیر بسیاری از آنها به فراموشی سپرده شدند.در روستای قوژد تا چند سال پیش برای ازدواج جوانها آدابی خاص انجام می شد .

گزارش کامل در ادامه مطلب ….

 

در ابتدا برای پسری که قصد ازدواج داشت از بین دختران دم بخت اقوام یا همسایگان و آشنایان یکی را انتخاب میکردند سپس مادر یا خواهران یا یکی از نزدیکان پسر به بهانه ای به خانه دختر می رفتند یا در مجالس روضه و یا حمام عمومی عروس را می دیدند . پس از تایید عروس از طرف نزدیکان کسی را برای کسب اجازه خواستگاری یا در اصطلاح محلی ” جواب استنی ” به خانه عروس روانه می کردند بعد از اینکه خانواده عروس موافقت اولیه را اعلام کردند زمانی را برای جلسه خواستگاری تعیین می کردند و از بزرگان خانواده دعوت می کردند و در آن جلسه میزان مهریه (قباله) و شیربها تعیین میشد . معمولا قباله را زمین یا باغ و خانه تعیین می کردند .

یکی از مراسم جالب در گذشته بردن عروس و داماد به حمام بود . عروس را شب به حمام میبردند و داماد را صبح روزی که مجلس عروسی بود .

از صبح زود اقوام و همسایگان داماد را به حمام می بردند . آرایشگر یا دلاک روستا داماد را شستشو می داد و ریش داماد و نزدیکان را اصلاح میکرد و موها ودستها را حنا میکرد. سپس لباسهای داماد که در سینی بزرگی قرار داشت به تن داماد پوشانده می شد و از میهمانان پذیرایی میشد. بعد از حمام داماد را با چاوشی به خانه می بردند و تا ظهر به پایکوبی و دست افشانی می پرداختند .

ظهر به میهمانان نهار می دادند و شب چند تن از نزدیکان عروس  وداماد عروس را به منزل داماد میبردند. روزبعدعروسی داماد به خانه پدر عروس می رفت و دست پدر و مادر عروس را میبوسید . مادر عروس هم  به داماد هدیه میداد. بعداز ظهر مراسم پاتختی بود و زنان به خانه تازه عروس می رفتند و به شادمانی می پرداختند .

تا سه روز عروس به خانه پدرش نمی رفت . بعد از سه روز پدر عروس آنها را به خانه دعوت میکرد وبه اصطلاح مجلس پاگشا میگرفتند . تا چند هفته عروس نو به بیرون از خانه نمی رفت و در مجاس عمومی شرکت نمی کرد.

 

عکسهای زیر از مراسم حمام بردن در مجلس عروسی ” عباس آقای نخعی “در سال 1361 گرفته شده است :

لباس پوشاندن داماد توسط مرحوم حاج علی استاد غلامعلی ( سینی لباسها در پشت سر مشخص است )

پذیرایی از میهمانان (نکته جالب این بود که به بچه هاچای نمیدادند )

چند تن از جوانان آن زمان :

در آخر عکس شهید علی اکبر جابری با قد بلندتر مشخص است و مرحوم محمود نخعی (رضایی ) در سمت راست جلو عکس مشاهده میشود



  • اسفند ۱۵, ۱۳۹۳
  • |
  • بدون دیدگاه
  • |