به مناسبت ششمین سالگرد ارتحال عالم بزرگوار :
مرحوم حجت السلام شیخ محمد علی عربی
متولد : 29 مهرماه 1332
وفات : 6 دی ماه 1389
محل تولد : روستای قوژد
محل دفن : باغمزار – کاشمر
بقیه در ادامه مطلب …
مرحوم محمد علی عربی در خانواده ای مذهبی در روستای قوژد شهرستان کاشمر متولد شد . مرحوم قربانعلی عربی پدر ایشان یکی از مومنین وبازاریان معتمد محل بود .
مرحوم قربان علی عربی پدر ایشان یکی از مومنین و بازاریان محل بود و علاقه زیادی به روحانیون داشت و در حل مشکلات طلاب و اهل علم از هیچ تلاشی دریغ نداشت .
در 7 سالگی به مکتب خانه رفت و خواندن و نوشتن و قرائت قرآن را فرا گرفت وی کودکی باهوش بود و از همان کودکی در میان همسالان برجسته بود .
او طی مدت 3 سال کتابهای توضیح المسائل حضرت آیت الله بروجردی (ره) و کتاب جلاء العیون مرحوم مجلسی (ره) را فرا گرفت .در سن 10 سالگی جهت ادامه تحصیل به مدرسه جدید رفت اما به خاطر داشتن معلومات در کلاس سوم ابتدائی ثبت نام کرد و تا سال پنجم ابتدائی در روستای قوژد و کلاس ششم ابتدائی را در شهر کاشمر و مدرسه فارابی تحصیل نمود .وی پس از اتمام کلاس ششم ابتدایی در سال 1346 در سن 14 سالگی وارد حوزه علمیه حاج سلطان العلماء کاشمر شد وکتاب نصاب الصبیان و جامع المقدمات را طی مدت 2 سال فرا گرفت سپس با راهنمایی استادش حجه السلام حاج شیخ جلیل جراثیمی و به همراه ایشان در سال 1348 عازم شهر مقدس قم شد ودر مدرسه علمیه حجتیه مشغول به تحصیل گردید.سپس در مدرسه دارالشفاء مشغول به تحصیل شد وتا سال 1357 به ادامه تحصیل پرداخت . وی در این سالها از محضر اساتید شیخ جلیل جراثیمی – فلاح زاده – فشارکی – عرفانیان – باکوئی – فاضل هرندی – علی پناه اشتهاردی و موسوی تبریزی و آیات عظام علوی گرگانی – فاضل لنکرانی – منتظری و نوری همدانی و بعضی دیگر از مراجع فیض برد.
فعالیت سیاسی :
مرحوم عربی از همان اوایل روزهای طلبگی علاقه زیادی به حضرت امام خمینی (ره) داشته و در دورانی که کسی جرات نداشت نام امام خمینی را بر زبان جاری کند ایشان عکسی از امام خمینی را در مدرسه و به دیوار حجره خود نصب کرده بود .و از سال 1349 به طور مداوم در حوزه علمیه قم در جریان مسائل سیاسی قرار داشت تا اینکه در اول اردیبهشت سال 1356 به خاطر فعالیت های سیاسی بازداشت شد و 3 روز در قم و 13 روز در تهران در سلول انفرادی بازداشت بود.مرحوم عربی در آستانه ماه مبارک رمضان سال 1357 به کاشمر آمد و مشغول به تبلیغ انقلاب شد در دهه دوم ماه رمضان جلسه ای در مسجد حاجی جلال خیابان مدرس با استقبال بیش از حد مردم واقع شد و در 21 رمضان برای اولین بار نام امام خمینی را بر زبان آورد که رئیس شهربانی دستور دستگیری مرحوم عربی را ابلاغ کردکه ایشان چند روزی در منزل یکی از دوستان مخفی شد و سپس به مشهد مقدس می روند و در تظاهرات روز عید فطر مشهد شرکت می کنند .در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی منزل آیت الله امامی (ره) را به عنوان پایگاه و مرکز فعالیت انتخاب نموده و اطلاعیه های امام را در کاشمر – بردسکن – خلیل آباد و کوهسرخ توزیع میکردند.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی مرحوم عربی مسئول شهربانی کاشمر می شوند ومدتی در دادگاه انقلاب کاشمر همکاری می نمایند.سپس به عنوان نماینده ولی فقیه در هیئت های هفت نفره واگذاری زمین در جنوب خراسان به مرکزیت کاشمرمنصوب می شوند سپس با اصرار دوستان به سپاه پاسداران منتقل شده و به مدت یک سال و نیم به عنوان فرمانده سپاه کاشمر مشغول به خدمت می شوند . سپس به فرماندهی سپاه پاسداران مشهد منصوب می شوند اما عشق وعلاقه به ادامه تحصیل باعث شد که مرحوم عربی پس از هشت ماه از فرماندهی سپاه مشهد استعفا داده وجهت ادامه تحصیل در مهرماه 1362 عازم قم شوند .قبل از عزیمت به قم مدت 2 ماه به لبنان رفته و در کنار رزمندگان حزب الله لبنان همکاری می کردند .
در سال 1364 با اکثریت آراء به نمایندگی شهرستانهای کاشمر و بردسکن برگزیده می شوند و به عنوان دومین نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی انتخاب می شوند.پس از اتمام مسئولیت مجلس 2 سال دیگر در قم به ادامه تحصیل پرداخته و در سال 1369 به کاشمر مراجعت نمودند.
گر چه حوزه علمیه کاشمر در گذشته ها معروف به نجف ثانی بوده و بزرگان و مجتهدین زیای از آن به پا خواستند ولی در دهه 60 حوزه علمیه کاشمر از رونق افتاده بود و ساختمان مدارس رو به خرابی می رفت با همت مرحوم عربی و کمک خیرین ابتدا در سال 1381 به تعمیر مدرسه حاج سلطان پرداختند سپس در سال 1382 شروع به تخریب و بازسازی مدرسه حاج شیخ نمودند و ساختمانی به مساحت بیش از 3 هزار متر مربع زیربنا با تمام امکانات در چهار طبقه و باظرفیت یکصد طلبه به طور شبانه روزی احداث نمودند وتا پایان عمر مسئولیت اداره آن را به عهده گرفتند.
از بارزترین خصوصیات اخلاقی مرحوم عربی میتوان به اخلاص – مردمی بودن – توجه به فقرا اشاره کرد. اخلاص ایشان به حدی بود که پس از اتمام کار ساختمان و به رغم تلاشها ی چند ساله برای تکمیل ساختمان اجازه ندادند نامی از ایشان به عنوان کسی که مدرسه را تجدید بنا نموده بر تابلوی ورودی مدرسه نوشته شود و می گفتند خدا قبول کند نیازی نیست نامی از من برده شود.
سرانجام پس از عمری تلاش خستگی ناپذیر در روز ششم دی ماه سال 1389 در ساعت 8:52 دقیقه صبح در مدرسه و در حالی که خود رو به قبله خوابیده بود در سن 57 سالگی دعوت حق را لبیک گفت.
پیکر پاک ایشان در روز سه شنبه هفتم دی ماه 1389 با شرکت خیل عظیم مردم کاشمر تشییع شد وپس از اقامه نماز توسط امام جمعه کاشمر ” حجه السلام یعقوبی ” در جوار آرامگاه سید حمزه (باغمزار) به خاک سپرده شد.
شادی روحش صلوات